Com cuidar la begònia ampelosa i formar un arbust

La begònia ampelosa és una planta perenne tuberosa que té tiges autònomes i fulles asimètriques. En alçada, pot arribar als 20-60 cm. Al mateix temps, les fulles creixen fins als 10-20 cm. La flor té un encant únic, per tant és popular entre molts cultivadors de flors. Si es cultiva la begònia ampelosa, la plantació i la cura a casa són d’interès per a molts jardiners.

Begònia ampelosa: plantació i cura a casa

Perquè una cultura es desenvolupi amb normalitat i floreixi abundantment, s’ha de cuidar adequadament. Molt sovint, les varietats ampeloses s’utilitzen per decorar una casa, verandes, miradors. Es poden col·locar al jardí. A més, aquestes flors no solen plantar-se en terra oberta.

La begònia ampelosa és molt popular entre els cultivadors de flors.

Quan conreu una planta, heu de seguir aquestes regles:

 • a l'estiu, la temperatura ha de ser de 20-22 ° C. A l’hivern no ha de caure per sota dels 15 ° C. Per a les varietats tuberoses durant el període inactiu, els indicadors de 7-10 ° C seran la millor opció. A la calor, hi ha el risc d'assecar la punta de les fulles i deixar caure els cabdells. A més, en sòls freds i humits hi ha el risc de desenvolupar patologies fúngiques;
 • es recomana posar tests amb una planta al davall de la finestra occidental o oriental. La llum del sol hauria de caure sobre la flor abans de les 11:00 i després de les 15:00. Per reduir la intensitat de la llum, la flor es pot col·locar a prop de les cortines. Crearan una lleugera ombra;
 • durant la temporada de creixement, els fertilitzants s’han d’utilitzar cada 7-10 dies. Durant un conjunt de massa verda, val la pena utilitzar agents de nitrogen. Durant el període de floració, és millor utilitzar preparats a base de potassi i fòsfor. A finals d’estiu s’hauria de reduir la quantitat d’apòsits. A la tardor, queden totalment exclosos;
 • ampel begonia necessita una humitat elevada. Al mateix temps, no tolera l’estancament de la humitat al sòl. Cal humitejar el sòl regularment, però amb moderació. No val la pena ruixar els arbustos d'una ampolla de ruixat, ja que no és desitjable obtenir gotes a les fulles. És millor posar un recipient ple de molsa humida, argila expandida o torba a prop de l’olla;
 • periòdicament, s’han d’inspeccionar els arbustos per detectar la presència d’infeccions per fongs. La begònia pot patir podridura grisa o de les fulles, oïdi. En aquesta situació, s’han d’eliminar els fragments afectats i tractar la planta, el sòl i les parets dels contenidors amb fungicides.

Nota!Per evitar el desenvolupament de patologies, és important respectar els paràmetres de temperatura i ventilar sistemàticament l'habitació. En aquest cas, s’han d’evitar els corrents d’aire.

La cultura necessita reg regular però moderat

Begònia ampelosa: creix a partir de llavors

Per cultivar un cultiu a partir de llavors, cal tenir en compte algunes característiques. Perquè la planta floreixi el mateix any, les llavors s’han de sembrar aviat, a mitjan gener. A més, les plàntules necessiten il·luminació addicional al vespre. Es recomana utilitzar làmpades fluorescents.

Per la teva informació! La germinació de les llavors dura 3 anys. Tot i això, és millor utilitzar material de plantació acabat de collir.

El substrat per plantar llavors s’ha de tamisar i regar amb una solució feble de permanganat de potassi. Això ajudarà a desinfectar el sòl.

Les llavors s’han d’estendre a la superfície i no escampar-les amb terra, després escampar-les amb aigua tèbia i cobrir-les amb paper d’alumini o vidre. Cal posar el recipient en un lloc càlid. No es necessita llum per a la germinació de les llavors. Periòdicament, s’ha d’eliminar el got o la pel·lícula per ventilar el material de plantació.

Quan apareixen brots, les plàntules s’han de traslladar a un lloc fresc i il·luminat. Al mateix temps, amb temps assolellat, l’haureu d’ombrejar una mica. S’ha de ruixar el sòl, evitant els embussos.

Nota! Quan apareixen 2 fulles als arbustos, cal planxar les plàntules. En aquest cas, s’ha d’observar un interval de 2-3 cm. No és necessari tapar els arbustos amb vidre.

Quan les fulles de begònia comencen a tocar-se, es realitza una segona recollida. En aquest cas, cal plantar arbustos a una distància de 7-8 cm. Cada 10 dies val la pena aplicar fertilitzants minerals.

La begònia es pot cultivar a partir de llavors

Begonia ampelosa: plantació de tubercles

Val la pena plantar plantes amb tubercles al febrer o març. Això es deu a la llarga temporada de creixement. Si no es realitzen treballs de plantació a temps, la floració només pot començar a finals d’estiu.

Per plantar, és important adquirir tubercles de qualitat. Han de ser sans, de mida mitjana, fermes i rodones. El material de sembra s’hauria d’explorar abans de comprar-lo.

Important! Prepareu els testos abans de plantar-los. Els contenidors petits i amples amb forats de drenatge a la part inferior són adequats per a begònies.

El drenatge s’ha de disposar al fons de l’olla. El sòl de begònia ha de ser fluix i nutritiu. Abans de plantar, els tubercles s’han de mantenir en un lloc humit i lluminós. Per fer-ho, poseu la part inferior sobre un drap humit i calent i deixeu la part superior a la llum.

Quan apareixen petites arrels blanques per sota, els tubercles es poden plantar a terra. Per a això, s’ha de prehumitejar el sòl. Això s’ha de fer amb cura. El millor és ruixar el terra.

Els tubercles s’han de plantar amb la part sobre la qual s’han format les arrels. La zona del voltant s’ha de cobrir amb terra, però no cap a la part superior. La part superior dels tubercles ha de romandre oberta fins que brolla.

Nota! La begònia s’ha de regar amb molta cura. És important assegurar-se que la humitat no penetri al mateix tubercle.

Cal traslladar la planta a un lloc permanent al maig. Cal tenir en compte que la superfície del sòl s’asseca prou ràpidament. Per tant, els tubercles s’han d’aprofundir una mica al terra, només de 1-2 cm.

És important utilitzar terres fèrtils per plantar cultius. La temperatura del sòl també és important per a aquest cultiu. A taxes massa baixes, les arrels no poden absorbir la humitat, cosa que provoca l’assecat de la flor. La temperatura òptima és de 18-20 ° C.

Si planteu 1 tubercle en una olla, el seu diàmetre no hauria de ser superior a 13-15 cm. En aquest cas, no hauríeu de triar un recipient massa profund, ja que la begònia té un sistema radicular superficial. Com més profund sigui el recipient, més ràpida es produirà l’acidificació de les capes inferiors del sòl. La begònia difícilment pot suportar aquestes condicions.

Important!Les olles massa baixes tampoc funcionen. Hauria d’haver-hi una capa de drenatge a la part inferior del recipient, que permeti eliminar l’excés d’humitat.

Qualsevol cultivador pot propagar la begònia amb tubercles.

Ampel begonia: propagació de les fulles

Aquest mètode de cria ajuda a obtenir molt material de plantació. Per aconseguir bons resultats, cal anar amb compte. Per començar, heu de tallar una fulla forta i sana amb un ganivet esmolat. Les peces grogues o danyades no funcionaran.

A continuació, poseu-lo sobre una superfície dura i talleu-lo per la vora on no hi hagi venes gruixudes i, a continuació, talleu el material en triangles. Cadascun d’ells hauria de tenir un fragment de la vena central.

Després d'això, els esqueixos resultants es poden plantar al substrat.Com a sòl, és permès utilitzar una composició a base de sorra i torba, que es barregen a parts iguals. La sorra neta també funcionarà.

Podeu cultivar una planta de dues maneres:

 • col·loqueu els elements del full sobre una superfície humida, premeu lleugerament i escampeu-los amb sorra;
 • aprofundiu el material amb el fons tallat a terra. Es fa per 1 cm. Cobriu el recipient amb paper d'alumini.

Perquè la planta es desenvolupi amb normalitat, és necessari mantenir un alt nivell d’humitat. Per fer-ho, l’aire s’ha de ruixar periòdicament amb aigua. Després de 1-2 mesos, apareixeran les arrels. No es recomana retirar la pel·lícula fins aquest moment.

Nota!Val la pena adaptar gradualment les plantes a l’aire interior. En primer lloc, l’hivernacle s’obre durant 5 minuts, després dels quals aquest temps s’incrementa gradualment.

La begònia es propaga fàcilment per esqueixos de fulles.

Com formar una begonia ampelosa

Per tal que la planta mantingui el seu efecte decoratiu, s’ha de tallar adequadament. Aquest procediment consta de diverses etapes:

 1. Comenceu a retallar. La corona s’ha de formar en plantes joves. Quan l’arbust creix a 6-7 cm, es talla la part superior amb unes tisores. Això permet estimular el desenvolupament de brots laterals.
 2. Disminuir el reg. Després de la primera poda, es redueix el nombre de regs. Per això, la begònia comença a créixer més ràpidament.
 3. Poda posterior. Es realitza quan els brots laterals arriben als 10 cm i s’han d’escurçar per sobre del brot situat a l’exterior de la tija.
 4. Finalització del retallat. Posteriorment, cal escurçar les branques per eliminar les tiges envaïdes o seques. A més, el procediment ajuda a mantenir una forma determinada de la flor.

Perquè la begònia adquireixi una forma magnífica, s’ha de formar adequadament.

Cal pessigar la begònia ampelosa

Per pessic, ens referim a retallar la part superior dels brots i brots situats als extrems de les branques. Pessigar la begònia és imprescindible. Això millora les seves propietats decoratives.

Com pessigar una begònia ampelosa

El procediment es realitza a la primavera o la tardor. Això s’ha de fer abans de la floració o després de la floració. Per pessigar les begònies a la tija principal, heu de trobar el punt de creixement superior i eliminar 1-2 cm. Quan el procediment es realitza correctament, al cap de 2-3 setmanes comença el desenvolupament actiu dels brots laterals.

Plantar i cuidar una begònia ampelosa té certes característiques. Aquest cultiu necessita humitejar puntualment el sòl, aplicar fertilitzants, mantenir uns paràmetres òptims d’humitat i temperatura. Hi ha diverses opcions de cria de begònies, cadascuna de les quals té els seus propis avantatges i desavantatges.

convidat
0 comentaris

Orquídies

Cactus

palmeres