Amarilis i hippeastrum: diferències, quina diferència hi ha?

Sorprenentment, no totes les floristeries experimentades a primera vista poden diferenciar entre dues populars flors d'interior: l'amaryllis i l'hippeastrum. Què dir sobre els nouvinguts que no han tractat abans aquestes plantes. Tot i això, encara val la pena determinar amb precisió el nom de la flor, ja que la cura de l’espècie difereix.

Les principals diferències entre l’amaril·lis i l’hipeastrum

Per entendre com l’amaril·lis difereix de l’hippeastrum, primer heu d’entendre la descripció botànica de les plantes. Malgrat la similitud externa, tenen certes diferències estructurals.

Les flors tenen un aspecte similar, però tenen algunes discrepàncies en la cura.

Diferències entre l'hipeastrum i l'amaryllis:

  • té una mica més de 90 varietats i només una amaril·la;
  • la diferència en els bulbs: a l’hipeastrum és allargat i en la seva forma és molt semblant a una bombeta o una pera amb escates pubescents, a l’amaryllis és de forma rodona amb escates sense pèl llises;
  • L’amaril·lis té una floració més abundant: fins a 13 flors en un arbust, en una altra flor n’hi ha la meitat o fins i tot tres vegades menys;
  • el peduncle de l’hipeastrum és buit o buit a l’interior, mentre que a l’amaryllis, al contrari, té una estructura densa;
  • les plaques de les fulles de l’hipeastrum són més amples i apareixen en el mateix període juntament amb el peduncle, i a l’amaryllis, les fulles es formen completament després de la floració;
  • l'hippeastrum floreix cap al final de l'hivern o la primavera, mentre que a l'amaryllis es produeix a la tardor o als darrers dies d'agost;
  • una altra diferència que us ajudarà a distingir fàcilment les flors és la presència d’una olor: si l’aroma és present, és definitivament amaryllis, l’hippeastrum no fa cap olor.

Nota! El segon nom de l'amaryllis és belladona.

La diferència en la diversitat de colors de les espècies

Tot i que les plantes es classifiquen en la mateixa família, anomenada Amaryllidaceae, es subdivideixen en diferents gèneres. Amaryllis té una espècie del mateix nom, mentre que hi ha gairebé 100 varietats al gènere hippeastrum. A més, hi ha moltes varietats híbrides d’hippeastrum que han estat criades pels criadors.

L’origen de les plantes

La propagació de l’amaril·lisa arreu del món va començar a Sud-àfrica. L’hippeastrum solia créixer només als boscos humits amazònics del continent americà. Les dues plantes van ser exportades a Europa, on es van començar a cultivar a casa.

L’hippeastrum és difícil de creuar

Les dues flors van aparèixer al continent europeu gairebé simultàniament, de manera que es van classificar com una sola espècie i es van anomenar lliris. Al principi, ningú no va endevinar que es tractava de dues flors d’origen botànic completament diferents.

Per la teva informació! El primer científic botànic W. Herbert va proposar aquesta primera suposició, que va passar al segle XIX. No obstant això, oficialment, la distinció i l'assignació a diferents subespècies només es van aprovar el 1954 en un important esdeveniment botànic internacional.

Capacitat de mestissatge

En general, l’hippeastrum és difícil d’abandonar aquest procediment, en gairebé el 90% dels casos la flor no té la capacitat de mesturar-se amb altres varietats i espècies del seu grup. Però la belladona tolera tranquil·lament aquest procés, es presta especialment bé a creuar-se amb nerina o brunswigia.

Nota! És impossible creuar plantes entre si, que va ser el primer signe que es diferencien entre si i no pertanyen a la mateixa espècie.

Períodes de floració

L’Hippeastrum d’amaril·lis es distingeix pel període i la durada de la floració. Aquesta distinció, per descomptat, no és una distinció visual i no ajudarà a l’hora de comprar una planta. Tanmateix, si els amics tenen una planta així i no es coneix el nom exacte, simplement podeu seguir el moment en què la flor comença a formar brots.

Hippeastrum floreix aviat, ja a la segona meitat de l’hivern, la flor d’interior obre els seus brots. Aquest procés sol tenir lloc de febrer a maig. Fins al final de la temporada, la floració es pot produir 2-3 vegades més amb breus interrupcions. Però durant l’hivernada, de novembre a febrer, l’arbust descansa i no allibera capolls.

La flor interior de l'amaryllis floreix per primera vegada en una temporada només amb l'arribada de la tardor. Aquest procés continua fins que la planta deixa l’etapa inactiva. Però la floració a l’arbust és molt més abundant, en un procés poden florir fins a 12-13 inflorescències.

Aspecte, color i forma de les flors, les fulles

És possible distingir la belladona: una flor similar a l’hippeastrum, visualment, és a dir, comparant les característiques externes. L’amaril·la creix fins a uns 50-60 cm d’alçada, mentre que a l’hipeastrum la longitud mitjana és molt més llarga, oscil·la entre els 80 cm i l’1 m.

Cada tija de l’hipeastrum té dues fulles a la base, una altra addicional creix especialment per contenir grans inflorescències. Les tiges de belladona són simples, a la part superior de les quals hi ha inflorescències.

Nota! A casa, l’hippeastrum tendeix a florir en diverses aproximacions. L’amaryllis també pot tornar a brotar, però només amb una cura adequada i constant, així com si creix en terreny obert i amb molta llum natural.

L’amaril·la, després de la floració, sovint comença a perdre el fullatge. No hi ha res de què preocupar-se, ja que aquest comportament és força típic d’una flor. Les flors tenen la forma d’un bol en forma d’embut i inclouen 6 pètals de la mateixa mida. Els seus colors es presenten en diferents tons: rosa, lila, lila, porpra.

A l’hipeastrum, només apareixen de 3 a 6 inflorescències. La forma, mida i color dels cabdells depenen completament del tipus i varietat de la planta. Com la belladona, una forma comuna i comuna és un bol en forma d’embut. Però els colors de les inflorescències són molt més diversos que el de la belladona, hi ha uns 2000 colors diferents.

Les plaques de fulles també són lleugerament diferents. A l’hipeastrum, tenen forma de cinturó i són amples i, a l’amaryllis, les fulles xifoides són molt més primes.

Com no s’ha de confondre a l’hora de comprar

Quan compreu bulbs per plantar, assegureu-vos de prestar atenció a la seva forma. A l’hipeastrum té forma de pera i a la superfície es localitzen escates amb pubescència peluda. Si el bulb és llis i rodó, la belladona en sortirà.

Les diferències entre plantes no representen un problema particular per créixer a casa.

Si esteu comprant una planta amb flor adulta, heu de prestar atenció a la presència de plaques de fulles. Si estan presents en un arbust florit, aleshores és amaril·lis. També cal parar atenció a la mida dels cabdells, a l’hipeastrum solen ser lleugerament més grans.

Tampoc no interfereix amb l’ensumament de les flors, ja que, a diferència de les amaril·les d’olor agradable, l’hippeastrum no té olor.

Els productors experimentats aconsellen intentar arrencar un plat als bulbs de les plantes en comprar. Si una zona és visible a sota, com si estigués coberta de teranyines, llavors aquesta planta és una amaril·la.

Important! Molt poques vegades, en algunes varietats d’hippeastrum, la floració també es produeix en absència de plaques de fulles.

Si comparem les descripcions botàniques de les flors d’amaryllis i hippeastrum, les diferències són força significatives. Tot i això, només els botànics i els científics hi fan cas. Per als jardiners comuns, no hi ha una necessitat especial de distingir les dues plantes, la seva similitud només és un avantatge, perquè floreixen molt bé i no requereixen una cura especial. És que la floració de l'amaryllis és més abundant, però l'hipeastrum té plaques foliars més grans.

convidat
0 comentaris

Orquídies

Cactus

palmeres