Flor de Narcís: espècie tubular de color groc, blanc, rosat

Els narcisos són una de les prímules primaverals que delecten l’ull després d’un llarg hivern. El seu meravellós aroma va conquerir el cor d’Antonia Tsenis i de la reina jueva Berenice. La bellesa del narcisista va ser cantada en els seus poemes per K. Balmont i E. Dickinson.

Com és un narcís híbrid?

El narcís és una planta que pertany a la classe de plantes perennes bulboses de la família de les amaril·les. Hi ha més de 9000 varietats, subdividides en 12 grups, cadascun dels quals té subgrups. Els bulbs de la planta es componen d’escates carnoses. El peduncle és sense fulles, cobert amb una membrana. Les fulles són lineals, de color verd blavós, s’estenen des de la zona de l’arrel i poden arribar als 25-75 cm de longitud.

Narcís híbrid

Les flors són simples o es recullen en pinzell. Cada flor té 6 pètals de periant i un periant que difereix de color. Depenent de la varietat, les flors tenen un color diferent dels lòbuls del periant, els túbuls i les corones. La planta floreix a l'abril-maig, híbrids fins a la tardor.

Important! La cultura és resistent, fàcil de cuidar.

La majoria de les espècies són originàries de la Mediterrània, algunes de la Xina i Àsia. Són omnipresents a Europa. El dominant en el desenvolupament de noves varietats de narcisos està tradicionalment darrere del Regne Unit, EUA, Nova Zelanda i els Països Baixos.

Varietat de Pink Paradise

Classificació per grups

Els narcisistes es divideixen en grups, cadascun dels quals té les seves pròpies característiques:

 • Tubular. La longitud del tub de la flor sovint s’estén més enllà dels pètals del periant. Les pròpies flors arriben als 9 cm de diàmetre, tenen un embut brillant de diferents colors, amb una vora ondulada.
 • De gran corona. Les corones ondulades de les flors són inferiors a la longitud dels periantis, amb un diàmetre mitjà de 10-11 cm.
 • De petita corona. El nom del grup parla per si sol: les corones de flors ondulades són 3 vegades més petites que els pètals de periant. El diàmetre mitjà de les flors és de 8-8,5 cm.
 • Terry. Gairebé totes les flors d’aquest grup arriben als 8-15 cm de diàmetre, es distingeixen per l’esplendor dels pètals, que tenen lòbuls interns més petits. Poden ser d’un o dos colors.
 • Truandrus. Cada peduncle està equipat amb 2-6 flors caigudes. Els pètals del periant estan lleugerament doblegats en direcció contrària. L'alçada de la planta no supera els 25 cm.

Narcís Narcís Bombetes Rosa Mescla

 • Ciclamenós. El grup es distingeix per la floració primerenca de les plantes. Cada pètal del periant es dobla significativament cap enrere. L’extensió del diàmetre de les flors oscil·la entre els 6 i els 9 cm.
 • Zhongky. Els peduncles d’aquest grup abunden amb inflorescències de 5-6 flors amb un diàmetre de 6-10 cm. Varietats populars d’aquest grup: Swintes i Golden Smile.
 • Tatted. Com en el grup anterior, els peduncles densos i gruixuts tenen entre 5 i 7 flors, totes de mida més gran, amb embuts en forma de copa.
 • Poètic. Els peduncles estan decorats amb flors simples, generalment amb un to blanc-lletós de pètals, amb una corona escurçada i aplanada, emmarcada per una vora de tons vermells.
 • Corona dividida. Les flors es diferencien per la forma de les corones. Estan, per dir-ho d’alguna manera, dividits en segments separats i tenen una vora serrellada.

També hi ha altres grups.Per exemple, el grup Brandushka inclou híbrids nans, amb petits pètals de periant i una corona oberta en forma d’embut. Un representant destacat d’aquest grup és la varietat híbrida Bulbokodium.

Varietats més populars

Qualsevol narcís és una flor amb un encant especial. La varietat de formes i combinacions de colors, que els criadors han treballat durant molts anys, permet als cultivadors de flors aficionats i professionals escollir la varietat dels seus somnis.

A continuació es descriuen les varietats més notables.

Narcís Avalon

Els dissenyadors de paisatges decoren les zones del parc amb aquests representants d’una de les poques plantes d’aquest tipus, que creixen fins a mig metre. Els pètals de periant són blancs com la neu, amb un nucli groc brillant.

Narcís Rip Van Winkle

Pertany al grup dels narcisos terry, els podeu admirar sense parar. La planta té fulles amples i densos peduncles, amb riques flors grogues. Es considera una planta anual que s’ha de desenterrar durant l’hivern i guardar-la a l’interior, en un lloc sec i fosc.

Consells! Cal plantar a terra tan bon punt es fongui la neu.

Narcís Delnasho

Es veu perfecte en plantacions de grup. La varietat es va enamorar de les flors blanques i roses disposades en diverses files. El color canvia suaument del cercle mitjà al més exterior, passant del blanc al rosa. Els narcisos Delnashaugh són els preferits pels amants de les espècies exòtiques.

Narcís Delnashaugh

Tahití

Planta amb flors de color groc brillant, quasi taronja, decorada amb una corona vermella. Té un aroma lleugerament acrit. La planta està perfectament adaptada per viure al centre de Rússia, per tant els narcisos de Tahití són els habitants més comuns d’aquesta regió.

Important! Es distingeixen per una alta resistència a les gelades, una floració llarga i abundant i una forta immunitat.

Caputxa de la Muntanya Narcís

Portadors de flors completament blanques amb un tub groc clar.

Fallis de gel

Aquesta varietat té flors blanques com la neu amb una corona groguenca. Pertanyen a l’ordre dels narcisos blancs.

Rei de gel (rei de gel de narcís)

Pertanyen a varietats de terry tardà, amb bona vitalitat, per això són un dels favorits entre els cultivadors de flors. La varietat destaca amb una corona ampliada, tan densa que després de la pluja, saturada d’humitat, es pot trencar.

El color dels pètals va del blanc al groc brillant. La corona ondulada, de to amb els lòbuls, arriba als 2 cm de longitud. Narcissus Ice King és un híbrid reproductor holandès.

Narcisos del Rei de Gel

Hivernacle

Es diferencia en pètals de periant blanc com la neu i una corona ondulada de color taronja brillant.

Narcís Replit

Aquesta planta força alta, que arriba als 50 cm d’alçada, té un amor especial pels cultivadors de flors. En primer lloc, per a potents peduncles, decorats amb grans flors cremoses de fins a 15 cm de diàmetre, amb una corona d’un delicat matís d’albercoc.

Narcís Obdam

Aquesta varietat, on només es forma una flor doble en un peduncle, també té molts ventalls. Les seves inflorescències estan pintades en tons beix cremosos, arriben als 10 cm de diàmetre.

Ducat d’Or

Una flor amb pètals de periant de forma semicircular de tonalitat blanca es va enamorar dels cultivadors de flors per la seva resistència a moltes malalties i plagues.

les Vegas

És considerat un dels millors del seu grup. Els lòbuls del periant són de forma ovalada, amb els extrems amb prou feines punxeguts. Les flors són lletoses, disposades horitzontalment.

Corona nupcial

Una planta amb una forma molt inusual dels pètals del periant: el·líptica. Al fons dels lòbuls blancs, la corona ondulada canvia suaument el seu color de taronja brillant a rosa.

Narcís Rodríguez

Tenen un aroma molt acrit, diluït amb l’olor d’herbes.

Narcís Dick Wilden

Pertanyen al grup de les plantes terroses. Les flors són grogues, amb una corona gran i més fosca. Poden fer fins a 15 cm de diàmetre. Tot i la seva mida impressionant, la flor sempre mira cap amunt. Les fulles de la planta són amples, ovalades, de color groc-verdós.

Flama fresca

Una varietat increïblement bonica. El seu truc és que la corona d’un taronja rosat i, de vegades, un matís de corall brillant destaca amb força sobre el fons de pètals blancs, que canvien de color a la base per groguencs.

Kum Laude

Una planta de la nova col·lecció, amb un tall molt ondulat i gairebé fins a la base amb una corona d’un to de salmó sucós. Aquesta combinació en el fons de pètals blancs la distingeix d'altres espècies.

Altres varietats

Els narcisistes Pink Charm i Pink Wand queden relegats a una de les posicions líders, tot i que tenen els seus propis punts febles. Les flors es distingeixen per una combinació contrastada de pètals blancs cristal·lins amb una gran corona de corall al centre.

Narcisos de vareta rosa

Els narcisos de la varietat Dukat tenen pètals grocs, amb una corona de color groc brillant.

Important! Qualsevol part de la planta, quan es talla o es fa malbé, allibera saba verinosa.

Mètodes de cria de narcisos

Com la majoria de plantes perennes bulboses, els narcisos són flors que es reprodueixen de diverses maneres: per llavors, bulbs, bebès i escates. Per triar el mètode adequat, heu de conèixer les seves característiques.

Seminal

La recollida de llavors es realitza a partir de plantes mortes que han format una càpsula de llavors. Espereu fins que comenci a donar petites esquerdes. Notant signes d’esquerdes, es porten a la casa i es guarden a casa, disposats en un lloc obert.

Recollida de llavors

Aviat s’obrirà la caixa, podreu recollir llavors sense esperar l’assecat complet i sembrar immediatament a terra oberta. Les plàntules apareixeran la primavera vinent, però floriran només durant 3-4 anys de vida (varietats híbrides en 5-7 anys).

Important! Les varietats híbrides amb el mètode de reproducció de les llavors perden les seves característiques parentals.

Nens

Quan es cava un niu per a la cria, els nens es recullen per separat, plantats en un llit separador. Floreixen durant 2-3 anys.

Bulbs

Quan s’excava un niu cobert, els bulbs (juntament amb els nens) se separen acuradament els uns dels altres. Es comprova si hi ha malalties, es desinfecten i seuen en forats preparats. La propera temporada, aquestes plantes ja estan florint.

Dividint el niu

Escales

El nom és lleugerament incompatible amb el mètode de cria. De fet, la ceba es divideix en 2-4 parts, per no afectar el fons. Els llocs tallats s’assequen i es col·loquen en una depressió al terra o en una olla plena de molsa humida. Al cap de cert temps, es formen nombrosos nens al voltant de cada lòbul. Estan separats del bulb i plantats en terra oberta.

Important! Amb el mètode de reproducció per escates, hi ha la possibilitat d'assecar o decaure les llesques tallades i els nens.

Cura

La majoria de les espècies de narcisos es conreen amb èxit al camp obert del centre de Rússia, a excepció dels híbrids rars.

Imprimació

La plantació es duu a terme en sòls preparats, que tenen una bona capacitat d’humitat i la capacitat de retenir la humitat. Per fer-ho, afegiu una mica d’argila, compost, cendra i 1 culleradeta en un forat de 15-20 cm d’amplada. fertilitzants complexos, barrejar, afegir terra, aigua. Planten una ceba, l’escampen completament amb terra, compacta i torna a regar. El moment òptim per plantar és d’agost a setembre.

Reg

Les plantes de les regions del sud necessiten regar durant el període de brotació, si no hi ha pluja, i la primavera és càlida i seca. A la zona mitjana de Rússia, no és necessari, la terra en aquest moment encara està saturada d’humitat.

Important! Un entorn humit pot provocar malalties fúngiques de la planta perenne bulbosa.

Vestit superior

Quan es plantin bulbs en sòl preparat durant els primers 1-2 anys, no es recomana vestir-se. La cultura respon bé a l’abundiment de mulching amb humus durant l’hivern, que no es cull a la primavera. Les plantes adultes s’alimenten de cendra a la tardor, afegint una petita quantitat al sòl.

Poda

Aquest procediment no és practicat pels narcisos. Al contrari, intenten preservar la massa verda el màxim temps possible, fins que s’assequi completament al medi natural. Per obtenir un material de ram, talleu uns peduncles a nivell del sòl.

Important! Per crear rams, és millor trencar les tiges de les flors en lloc de tallar-les. Això redueix la infecció de plantes veïnes amb virus.

Floració

Totes les varietats floreixen immediatament després que la capa de neu desaparegui. El període de floració és curt: 1,5-2 setmanes. La regió de creixement i el cultivar són importants.

Cultiu de Narcís Pink Paradis

Les varietats híbrides tenen un rang de floració més llarg, fins a 2-3 setmanes. Algunes espècies floreixen a mitjan estiu i més a prop de la tardor.

Possibles problemes de creixement

El Narcís no floreix si el bulb és més jove, en edat inferior a la floració. És important seleccionar els bulbs adequats per plantar. Un nombre reduït de peduncles indica que el niu està espessit i requereix divisió.

La infecció per trips o mosques de narcís pot fer que els cabdells s’assequin. En aquest cas, es tallen tots els peduncles, la planta s’abriga amb preparacions insecticides.

Un altre problema poden ser les malalties causades pels fongs del sòl:

 • fusarium,
 • botritosi,
 • podridura esclerocial.

Requereixen un tractament acurat. El niu s’extreu, es renta, els bulbs es col·loquen en una solució tèbia de formalina a l’1% durant 8 hores i es trasplanten a un altre lloc.

Atenció! Els narcisos es poden plantar al seu lloc original només després de 4-5 anys.

Si els narcisos són massa curts, això pot ser degut a trets varietals o a una ubicació incorrecta.

Varietat Sunny Site Up

El motiu pel qual es formen petites flors pot ser degut a la degeneració del narcís. Haurem de revisar el niu per si hi ha malalties, si cal, canviar el material de plantació.

Actualment, hi ha una gran selecció de narcisos que de manera involuntària es perd. Les flors de Calgary semblen peonies, són tan exuberants i Sunny Side Up s’assemblen a orquídies exòtiques. Per descomptat, queden molt bé en un gerro sobre la taula. Però és millor admirar-los al jardí, emmarcat per la vegetació, perquè aquestes prímules porten l’olor de la primavera.

convidat
0 comentaris

Orquídies

Cactus

palmeres