Com cultivar un plàtan a casa

Cap florista no perdrà l’oportunitat de tenir una planta exòtica al jardí de casa seva. És doblement agradable quan aconsegueixes impressionar als altres pel fet que entre les flors habituals hi ha una planta coneguda per tothom, però el seu cultiu no és típic de Rússia. Per tant, a molts els interessa saber com cultivar un plàtan a casa. I resulta que això és possible.

Com cultivar un plàtan a casa

Per cultivar un plàtan a casa, cal provar-ho. Però val la pena, perquè aquestes plantes aportaran un toc d’originalitat i inusualitat a l’interior de qualsevol apartament.

Plataner de collita pròpia

Com és un plàtan casolà?

Una planta exòtica es pot reconèixer per les característiques següents:

 • en un clima tropical, els plàtans arriben als 12 m d’alçada, però a casa no creixen més de 2 m;
 • la longitud del full arriba als 2 m i l’amplada pot ser d’1 m;
 • les bases de les fulles s’adhereixen fortament entre si, a causa de les quals es forma un pseudotigo;
 • la tija mateixa és subterrània, també realitza les funcions d’arrel;
 • les inflorescències es formen al mig de la tija del sòl, que sempre moren després de la floració.

Interessant! Un plàtan es diu "arbre" només per la seva semblança física. De fet, un plàtan és una planta herbàcia perenne. La seva part terrestre no viu més de 40 anys.

Varietats per créixer a l'habitació

Hi ha diverses varietats de plàtans cultivats a casa. Alguns d’ells, amb la cura adequada, són capaços de donar fruits:

 • Plàtan punxegut;
 • Cavendish és un nan;
 • Super nan Cavendish;
 • Nan de Kíev;
 • Kíev superkalik.

Plàtan d’interior punxegut amb fruites

A més de fructificar, també es conreen varietats decoratives d’interior:

 • Vellutat;
 • Espígol;
 • Nan xinès;
 • Vermell brillant.

Les varietats ornamentals es conreen pels seus colors impressionants. Alguns d’ells es formen fruits, però no són comestibles.

Atenció! Per cultivar una varietat ornamental, simplement podeu comprar llavors. Per a les espècies fructíferes, és millor comprar planters ja fets.

Plàtan nan xinès

Característiques de la cura d’un plàtan a casa

 • Temperatura

Com que el plàtan és una planta tropical, la temperatura per cultivar-lo a casa ha de ser elevada durant tot l'any.

A l’estiu, no inferior a +26 ° С, a l’hivern, com a mínim +20 ° С.

 • Il·luminació

Aquesta planta necessita llum solar brillant. En depèn el creixement d’un plàtan, el seu desenvolupament i floració.

Els llindars de les finestres del sud són els més adequats, les finestres del sud-est i del sud-oest també hi cabran. Però a la banda sud, ha d’estar ombrejat del sol brillant per evitar cremades solars.

 • Reg

Es necessita una gran quantitat d’humitat per al desenvolupament d’un plàtan casolà. El sòl no s’ha d’assecar. A l’estiu el reguen tres cops per setmana, a l’hivern redueixen el reg a una sola vegada. Podeu regar la planta amb una dutxa calenta. Això el refrescarà i el delectarà. Rega la planta amb aigua tèbia i assentada.

 • Polvorització

Com que els exòtics tropicals adoren els nivells elevats d’humitat, la polvorització s’ha de fer regularment. Han de ser especialment freqüents durant els estius calorosos i secs i durant la temporada de calefacció. En aquest moment, es necessiten tres polvoritzacions diàries.

 • Humitat

La humitat de l’aire ha de ser com a mínim del 65%.

Aquesta condició és difícil de complir en un apartament. Per tant, es necessita una polvorització constant, el palet s’ha d’omplir d’argila expandida humida o molsa. Al costat del test es col·loca un recipient obert amb aigua.

Per crear el nivell d’humitat requerit, s’utilitzen humidificadors d’aire especials.

 • Imprimació

Abans de preparar el sòl, heu de decidir la tria del test on es plantarà el plàtan. El primer test ha de tenir uns 2 litres, més tard la planta creixerà fins a arribar a un test de 50 litres.

El sòl ha de ser nutritiu, solt, permeable a l’aire, amb un nivell de pH neutre. A les botigues de flors podeu trobar mescles de test que estan fetes específicament per a plàtans. Aquesta és la millor opció.

En preparar el substrat per si mateix, necessitareu: gespa, sorra, torba, terra frondosa (1: 1: 1: 2). A aquesta barreja s’hi afegeixen substrat de coco, molsa de marjal, vermiculita, que el faran més fluix.

Atenció! Per cultivar un plàtan, podeu utilitzar el sòl d’acàcia, til·ler, avellaner o bedoll que creix en un bosc caducifoli.

 • Vestit superior

Al plàtan li agrada l’alimentació regular. Els fertilitzants orgànics i minerals s’apliquen un cop a la setmana després del reg. Podeu utilitzar solucions universals ja fabricades a les botigues de flors. Després de la fertilització, la planta ha de quedar ombrejada durant un dia.

 • Característiques de la cura hivernal, període de latència del plàtan

No hi ha un període de descans específic per a un plàtan. És que a l’hivern la temperatura a l’habitació baixa a + 20 ° C.

A l’hivern, el propietari de la planta tria independentment un curt període de temps durant el qual el plàtan descansarà una mica. En aquest moment, no s’alimenta, es rega i ruixava amb menys freqüència.

 • Poda de plàtan

La poda no és necessària per a les varietats domèstiques. Però alguns productors van tallar una planta adulta a l’arrel. Ben aviat es formen nous brots joves.

Quan i com floreix i dóna fruits

El plàtan casolà creix prou ràpid. Durant 3 anys, ja forma unes 15 fulles amples i llargues.

Durant aquest període, a mitjan juliol, es pot produir la seva primera floració. A la part superior es forma una fulla que s’assembla a un cor. Apareix una panícula d'inflorescència de color crema o verd clar des del centre. A mesura que es desenvolupa, la inflorescència creix i baixa.

Aquest procés triga fins a 3 mesos. Les flors són heterosexuals i bisexuals. Tan bon punt les flors femenines es pol·linitzen, el fruit comença a desenvolupar-se. Les fulles es tornen grogues i es van morint. Amb la cura adequada, el plàtan començarà a donar fruits.

Flor del plàtan

Com es reprodueix el plàtan

El plàtan es pot multiplicar de tres maneres:

 • Mètode de llavors. La planta germina a partir de la llavor. Aquest és el mètode més difícil, ja que la llavor de plàtan té una pell dura que és difícil que el brot surti.
 • Divisió. Produït durant el transbordament de la planta. Una peça amb un procés es retalla del rizoma amb un ganivet afilat. Es tracta amb carbó triturat i es planta en un test separat.
 • Reproducció per brots. Es pot produir en el cas d’un brot amb diverses fulles. Aquesta tija es talla, s’escampa amb carbó i es planta en un test separat.

És més convenient cultivar noves plantes a partir de brots o dividint part de l’arrel. Aquests processos són indolors per a un plàtan adult i les plantes joves s’arrelen i es desenvolupen més ràpidament.

Cultivar un plàtan a partir de llavors a casa

Per als turistes que viatgin a Tailàndia, la Xina, l'Índia i altres països asiàtics, hi ha l'oportunitat de trobar mini plàtans amb llavors. Aquestes llavors es poden utilitzar per cultivar aquesta planta a casa.

Abans de plantar, les llavors es remullen durant 1 mes. Aquest període és necessari per suavitzar la seva densa closca. Després de remullar-se, s’ha de tallar la carcassa amb una llima o un paper de vidre.A continuació, les llavors es planten en un sòl ben humit i es separen.

La part superior del recipient està coberta amb vidre o pel·lícula transparent.

Important! Per germinar les llavors, cal una temperatura mínima de + 30 ° C, humitat constant i aire del sòl.

Els primers brots apareixen en 70-80 dies. Les plantules joves es determinen per a la seva residència permanent.

Com obtenir llavors d’un plàtan comprat i germinar-les

Per obtenir llavors d’un plàtan comprat cal:

 1. Trieu un plàtan gran i madur.
 2. Poseu-lo en una bossa de plàstic i espereu que la pell s’enfosqueixi completament.
 3. Peleu la fruita i talleu-la al llarg en dues parts iguals.
 4. Traieu les llavors de la polpa amb un objecte punxegut i esteneu-les sobre un tovalló de paper.
 5. Intenta trobar les llavors arrodonides, conservar-les i descartar la resta.
 6. Esbandiu bé les llavors per separar completament la polpa.
 7. Aboqueu el futur material de plantació amb aigua tèbia i poseu-lo en un lloc càlid durant 2-3 dies.
 8. Esbandir i assecar bé.

Després, les llavors es col·loquen en un substrat neutre per germinar. Pot ser un esfagne, coco, que es pot comprar a una floristeria. Les llavors poden germinar fins a 3 mesos.

Com a referència! L’opció de criar un plàtan a partir de llavors a Rússia s’acosta a zero. Els plàtans s’introdueixen pràcticament sense ells, i els que estan disponibles sovint resulten inviables.

Preparació de llavors de plàtan comprades

Trasplantament de plàtan

Els floristes han de saber quan i com plantar un plàtan a casa. Igualment important és la informació sobre quan és hora de replantar la planta.

El trasllat del plàtan a un test nou es fa anualment a la primavera. Les plantes joves es trasplanten cada sis mesos. Cada olla nova ha de tenir 4-5 cm més de diàmetre que l’anterior.

Es posa una capa de drenatge a la part inferior. La transferència es realitza mitjançant el mètode de transbordament. Els llocs buits s’omplen de terra fresca i en plantes madures també es renova la terra vegetal. Després d'això, la mata es rega abundantment, al cap de 2 dies es solta i després d'una setmana s'alimenta.

Possibles problemes de creixement

Hi ha una sèrie de problemes que impedeixen que una planta casolana creixi i es desenvolupi completament:

 • La planta deixa de créixer. Això es pot deure a la manca d’il·luminació i a una olla massa estreta.
 • Les fulles seques a les vores apareixen a causa de la baixa humitat de l’aire.
 • Les taques de color marró negre a les fulles apareixen a causa de l’excés d’humitat, com a conseqüència del qual les arrels comencen a podrir-se. La planta es trasplanta en un nou substrat, es tallen les arrels danyades.
 • La podridura mucosa a la part aèria apareix a causa de l’excés d’humitat en combinació amb una temperatura baixa. Per tal de revifar la vida a l’arbre, s’eliminen les arrels danyades, es processen els talls amb carbó vegetal, es regen els regs i la temperatura.

Poques vegades poden aparèixer plagues en un plàtan, que sovint hi arriben de plantes veïnes. Els insecticides que es venen a les botigues de flors ajudaran a combatre’ls.

Cultivar un plàtan casolà és un procés complex i que requereix molt de temps. Aquesta planta necessita unes condicions especials que s’han de mantenir constantment. Però si hi ha ganes, hi haurà oportunitats. El resultat és una planta preciosa amb flors sorprenents o plàtans comestibles i cultivats a casa.

convidat
0 comentaris

Orquídies

Cactus

palmeres