Com trasplantar un monstre a casa

Quan els descobridors, trepitjant la costa americana, van veure arbres gegants amb talls a les fulles, van anomenar la troballa "monstres". Els desconeguts van experimentar una por particular, observant un fenomen característic del monstera com les arrels de l'aire. Després d’haver-se format al llarg de tota la longitud del tronc, l’arrel, que va arribar a terra, hi va arrelar per continuar el desenvolupament. Algunes arrels van aparèixer a gran altitud i van continuar desenvolupant-se, aconseguint qualsevol suport que els intervingués. Gairebé el mateix passa a l'apartament.

Descripció de la flor

Monstera és una vinya tropical de fulla perenne. Es considera que la seva terra natal és el territori adjacent a l’equador de les parts sud i central dels Estats Units. En estat salvatge, l'alçada dels exemplars adults arriba als 45 m.

Vinya tropical

Per la teva informació! Havent dotat el fullatge d’escletxes, la natura es va encarregar del subministrament d’aigua del "monstre" tropical. A la temporada de pluges, l’aigua pot penetrar fàcilment en el seu sistema radicular.

Els obtentors de plantes moderns de tot el món saben fer créixer un monstre a partir de llavors, esqueixos i fins i tot fulles. Però avui parlarem de com trasplantar ceps.

Com trasplantar i cuidar un monstre

La salut i el desenvolupament posterior de la vinya depèn de com es realitzi el trasplantament. El trasplantament es realitza a la primavera. Els exemplars joves necessiten un trasplantament anual. Els adults que han complert els quatre anys no trasplanten.

El poderós sistema arrel de la vinya creix amb el pas del temps i requereix cada vegada més espai. Per tant, el trasplantament s’ha de realitzar en un recipient més espaiós. En un test de flors reduïdes, la monstera s’assecarà.

El test, en el qual la vinya fa un any que creix, es capgira per comprovar si les arrels han penetrat als forats fets al fons. En aquest cas, és important assegurar-se que la part oberta del test estigui col·locada al palmell de la mà i que les poques branques de la jove monstera passin entre els dits de la mà.

Com trasplantar un monstre a casa pas a pas? Si les arrels no s’enganxen als forats inferiors, no serà difícil per al monstre treure-la de l’olla en un lloc amb un terreny on es va desenvolupar. Abans de trasplantar-lo a un recipient gran, és necessari netejar el terròs de la capa superior. Això s’ha de fer suaument amb la punta dels dits. Després del trasplantament, la capa superior es renova afegint una mica de terra fresca.

Important! Les arrels de la jove monstera estan poc desenvolupades. El trasplantament a una olla nova gairebé sempre té lloc sense ferides i fins i tot un principiant pot fer-ho. Tot i això, els floristes experimentats aconsellen anar amb compte. Una arrel danyada pot endarrerir el desenvolupament: les forces necessàries per al creixement es recuperaran.

En arribar als 4 anys, es pot aturar el trasplantament de liana, limitant-se a actualitzar la capa superior del sòl. Amb cura, per no danyar les arrels, s’elimina la capa superior i s’aboca una nova al seu lloc. Així, el sòl es renova parcialment.

Monstera se sent molt bé en terres normals, que inclouen humus, sorra i una petita quantitat de terreny humit.

Recomanacions especialitzades sobre com trasplantar un monstre

Els cultivadors de flors experimentats han recollit diversos consells, gràcies als quals fins i tot els principiants podran trasplantar monstera a casa.

Abans del trasplantament, s’ha de preparar una olla nova:

  • el drenatge es col·loca al fons del recipient, per exemple, argila expandida o còdols;
  • s'aboca un grapat de terra sobre el drenatge, en el qual la planta jove va créixer durant l'any anterior.

No ompliu immediatament l’olla amb molta barreja de terra. Després d’haver submergit la monstera en un recipient nou, el cultivador la col·loca convenientment en un test nou i només després afegeix terra fresca. Com a resultat, l’arbust s’hauria de fixar de manera segura, però no pessigar-lo.

Nota! Monstera prefereix un clima càlid i humit. A l’estiu, creix molt ràpidament i se sent molt bé a una temperatura de 23-25 ​​° C. A l’hivern, la temperatura de l’habitació on es cultiva la liana no ha de baixar de 16 ° C. Els climes massa calorosos no són adequats i el sol abrasador pot provocar cremades.

Els llocs preferits de la liana tropical són zones ben il·luminades però ombrejades amb una elevada humitat de l’aire. Aquestes varietats són especialment exigents en il·luminació, les fulles de les quals es creuen amb franges blanques o grogues. Tots els tipus de monstera prefereixen la llum difusa.

Construcció d’un suport addicional

Els cultivadors principiants estan interessats en la pregunta: com plantar adequadament un monstre que hagi complert els 4 anys d’una vegada per totes. Per tal que la vinya es posi a terra, necessitarà suport addicional. Podria ser un pal normal.

Suport addicional

Els professionals utilitzen com a suport una canonada de 5-7 cm de diàmetre embolicada en fibres de coco. S’uneix al tronc amb cordill o un cordill especial per lligar les verdures. Monstera acabarà aferrant-se al suport i, després d’haver alliberat les arrels d’aire, s’embolicarà al seu voltant.

Important! Si les arrels de l'aire són massa altes, s'han de dirigir cap avall. Aleshores deixaran de buscar suport, es precipitaran a la superfície del sòl i, un cop fixats allà, continuaran desenvolupant-se.

Com triar una olla

En molts aspectes, la vida posterior d'un monstera en desenvolupament depèn de si l'olla del monstera està seleccionada correctament. El nou test ha de ser gran i espaiós perquè la vinya hi pugui encabir lliurement juntament amb el test en què es va desenvolupar durant l'any anterior.

L'opció de planter només és adequada per a planters joves. Monstera es desenvolupa massa ràpidament, aferrant-se als ressalts més petits a la recerca de suport. És impossible arrencar una liana adulta d’un marge de la paret o armaris penjants sense danyar-la.

Només es pot col·locar una planter jove a la jardinera.

Normes d’atenció diària

Monstera necessita alimentació d’abril a agost. Els fertilitzants s’apliquen cada 7-10 dies. Els productors experimentats fertilitzen el monstera amb una barreja adquirida, adequada per a tot tipus d’arbres de fulla caduca decoratius.

Nota! Si la vinya ha crescut massa ràpidament, es pot alentir el seu creixement augmentant la ruptura entre l'alimentació.

A mesura que envelleixen, el sistema radicular creix i algunes arrels entren a la superfície. La tasca del cultivador és notar aquestes incursions a temps i dirigir les arrels cap a l’olla.

Rega el monstre amb moderació, independentment de la temporada. Aboqueu la liana amb aigua tèbia assentada. A l’estiu, són desitjables tractaments d’aigua en forma de polvorització i dutxa calenta. Això és especialment cert per a l’elegant monstera. A l’hivern, els cultivadors de flors netegen les fulles de la vinya amb aigua una mica escalfada.

Important! Amb una llum insuficient, les fulles de monstera es fan petites amb el pas del temps i es disseccionen menys.

Monstera és una vinya intel·ligent. Es comunica constantment amb el propietari, donant una mena de senyals. Si un criador de plantes pot desxifrar aquests consells, podrà fer créixer un monstre tan majestuós com es pot trobar a la natura.

Així és com el monstre assenyala:

  • l’aparició de taques seques de color marró fosc a les fulles és un senyal clar que la monstera pateix aire sec;
  • taques fosques humides: conseqüències d’un reg massa dur, que no beneficia la vinya;
  • el color groc del fullatge és un senyal que hi ha massa humitat.

Arrels de l'aire

Amb l’edat, la vinya perd el seu atractiu, el fullatge inferior cau i deixa al descobert el tronc.Per tal que torni a créixer, a principis de primavera, es talla la part superior de la tija uns 30 cm de manera que quedi 2-3 fulles a la zona tallada. Gràcies a aquesta manipulació, la part inferior rep una porció addicional de minerals i les branques tornen a créixer.

La part superior tallada es pot germinar en aigua tèbia i després trasplantar-la en un recipient separat. Primer es formen les arrels de l’aire i després comença el desenvolupament del sistema de les arrels inferiors. Per propagar una vinya, n’hi ha prou amb separar les fulles superiors, germinar-les i plantar-les en diferents testos.

Per la teva informació! Podant sistemàticament la part superior de la monstera per la voluntat d’evitar el seu creixement, el cultivador ha d’estar preparat perquè la vinya continuï augmentant de mida, només d’amplada.

Un criador de plantes que s’ha marcat l’objectiu de fer créixer un monstre bell no hauria d’oblidar-se de les tendències paràsites d’aquesta espècie. El test amb la pròpia planta i les zones adjacents de l'habitatge s'ha d'inspeccionar sistemàticament per evitar danys materials. Si el monstera intueix que hi ha un suport addicional a prop, per exemple, un tros de paper pintat pelat o qualsevol moble, segur que s’agafarà a la cornisa més propera i es continuarà desenvolupant.

Això és tot! Aquells que vulguin fer créixer aquesta flor haurien de tornar a llegir l'article per tal de saber per a què preparar-se i de què disposar. Només així podreu anar a la floristeria del "monstre".

convidat
0 comentaris

Orquídies

Cactus

palmeres