Begònia: cura a casa, cultiu

La flor de begònia és una excel·lent planta casolana de varietats ornamentals de fulla caduca i florida. Una atenció acurada a la planta i una cura adequada proporcionaran al propietari un resultat estètic increïble: floració abundant i fulles de colors sorprenents. La planta és perfecta per a l'ampit de la finestra o el balcó.

Com és la begònia, a quina família pertany?

Begonia (nom internacional - Begonia) és un gènere de plantes de la família Begonia. Per primera vegada es van descobrir i descriure begònies al segle XVII. durant una expedició a les Antilles, organitzada per Michel Begon, oficial francès i oficial de marina, després del qual la flor va rebre el seu nom.

L’hàbitat natural de les begònies inclou terres altes (fins a 4000 m sobre el nivell del mar), a més de selves tropicals tropicals i regions subtropicals de l’Índia, Àfrica i Amèrica. És Àfrica la que es considera la veritable pàtria de la planta.

Hi ha diverses classificacions de begònies. Per cultivar en interiors, és convenient utilitzar la divisió en dos grans grups:

 • varietats de floració: amb nombroses flors brillants;
 • varietats de fulla caduca decorativa: amb fulles de colors estranys, contra les quals simplement es perden les petites flors de la planta.

Entre les varietats populars de begònia de floració decorativa hi ha les següents:

 • Floració eterna;
 • híbrid Elatior;
 • Ampelnaya.

Les varietats de fulla caduca decorativa més habituals inclouen:

 • Royal (també conegut com Rex);
 • Metallica;
 • Tigre;
 • Cleopatra;
 • Corall.

Begonia no només és una planta d'interior atractiva, sinó també útil. A causa de la seva activitat fittoncida, les seves fulles milloren l'aire interior, netejant-lo de toxines i pols.

Informació adicional: a causa de la seva alta decorativitat, actualment s’han criat milers de formes i varietats híbrides de begònies.

Begònia: atenció domiciliària

La begònia requereix constància i es manifesta en tot. Per a ella, heu de triar un lloc específic a l'apartament i intentar no reordenar l'olla. Per a una flor, la millor opció seria una finestra occidental o oriental: per a les varietats de floració decorativa que agraden la bona il·luminació, hi haurà prou llum, mentre que es minimitzarà el risc de cremades.

La temperatura òptima per a una planta és de 18-22 ° C. No és desitjable que la temperatura ambient baixi dels 13 graus. Un lleuger augment de la temperatura a l’estiu serà fàcil per sobreviure a la begònia.

En època càlida, la planta requereix un reg abundant i freqüent. El règim de reg depèn de la velocitat d'assecat de la capa superior del sòl a l'olla: només heu de veure la rapidesa amb què s'asseca el sòl i establir l'interval. Una regla general per a les plantes amb flors és no omplir excessivament l’olla o deixar excés d’aigua a la cassola.

Com que la begònia és una planta tropical, li agrada la humitat elevada. Tot i això, no es recomana ruixar les fulles, en cas contrari apareixeran taques fosques que afectaran l’efecte decoratiu. Per augmentar el nivell d'humitat, l'olla s'ha de mantenir en un palet més gran amb argila humida expandida.

Nota! Durant la temporada de calefacció, els radiadors assecen l’aire especialment fort.

És millor prendre una olla petita per a la begònia: serà més difícil omplir la planta. Podeu comprar o preparar la barreja de sòl:

 • terra de fulles: dues parts;
 • sorra - 1 part;
 • torba: 1 part;
 • humus: 1 part.

El material de drenatge hauria d’ocupar almenys un terç del volum de l’olla. Podeu col·locar una capa de carbó vegetal per evitar la podridura.

El moment de l'alimentació arriba quan comença la brotació. És millor utilitzar fertilitzants líquids: per a varietats florides - potassi-fòsfor, per a fulles caduques decoratives - nitrogen. N’hi ha prou amb introduir fertilitzants un cop cada dues setmanes.

Característiques de l'atenció a l'hivern, període latent

Per esbrinar com cuidar les begònies a l’hivern, cal conèixer exactament la seva varietat. Les espècies de fulla perenne pràcticament no necessiten descans; floreixen tot l’any, d’aquí el seu nom. Les varietats tuberoses, al contrari, necessiten descans i una de llarga. Això afecta el reg: es redueix i, si es tracta de varietats tuberoses, s’aturen del tot.

Les begònies tuberoses es col·loquen a l’ombra a l’hivern amb temperatures d’uns 15 ° C. A finals de tardor, la part aèria del tubercle s’hauria de morir. Si això no passa, s’ha de podar la planta. Un tubercle que no està en repòs pot no florir a la primavera.

Quan i com floreix

En les espècies caducifolis i els híbrids, la bellesa principal rau en les fulles. Hi apareixen flors, però són petites i sovint es perden en el fons de fulles de formes i colors estrambòtics.

En el cas de les varietats florides, al contrari, les flors es distingeixen per una varietat:

 • begònia sempre florida (unes 600 varietats): tres o quatre pètals sobre una flor llisa o doble de tons blancs, roses i vermells;
 • Híbrids Elatior (amb la floració més abundant): les flors en inflorescències són dobles o ondulades, crema, groguenca, rosa;
 • ampelous o liana (adequat per a balcons i terrasses): flors simples, semidobles, dobles i dobles de gairebé qualsevol ombra.

En les espècies de flors decoratives, la temporada de creixement comença a mitjan març i al juny es pot esperar color. Hi ha excepcions: la begònia sempre florida pot florir gairebé sense aturar-se i l’Elatior floreix durant els mesos d’hivern (aquest híbrid s’anomena begònia d’hivern).

En les varietats de fulla caduca, la floració es produeix de diferents maneres. Tiger i Cleopatra floreixen als mesos d’hivern, Metallica i Royal donen flors de juny a setembre, Ampelnaya té una llarga floració: de maig a octubre, el corall pot florir tot l’any.

Important! Durant el període de floració, heu d’ajudar la flor i fertilitzar de manera oportuna.

Trasplantament i poda

La cura de la begònia a casa després de la compra comença amb un trasplantament. A més, es trasplanten plantes joves que desenvolupen un sistema radicular i nous cultius. Les plantes més velles no solen ser trasplantades. Durant tota la seva vida, una planta pot sobreviure a diversos trasplantaments.

Es tallen varietats arbustives de begònies: aquestes plantes semblen un arbust amb nombrosos brots laterals. Un representant popular de la begònia arbustiva és Coral. No és habitual podar les varietats d'ampel: sovint es pessiguen i les varietats tuberoses es poden abans del període inactiu, si la pròpia planta no ha tirat la part del terra.

La poda es realitza amb els propòsits següents:

 • formació de corones;
 • estimulació del creixement;
 • millora de la floració;
 • eliminació de tiges velles i fulles seques (poda sanitària).

El tall es fa per sobre del ronyó superior. Es poden fer diverses retallades durant tot l'any, si cal.

Com es reprodueix la Begonia

A l’arsenal de cultivadors de flors, hi ha diverses opcions de reproducció de les begònies, en funció de l’espècie i de la seva pròpia experiència reproductiva.

Llavors

La barreja de sòl ha de consistir en torba, humus i sorra de riu. El sòl es col·loca en una caixa i es compacta. La sembra es fa superficialment, no es poden escampar llavors. Tapeu el recipient amb una pel·lícula per sobre. Cal ruixar les llavors cada dia, mentre que el condensat s’ha d’eliminar de manera oportuna: no ha d’arribar a les plàntules. La temperatura ha de ser de 20 a 23 graus centígrads.

Al cap de 10-12 dies, les llavors començaran a germinar.Es poden començar a obrir les plàntules durant un parell d’hores al dia. Quan les plàntules s’adapten finalment, la pel·lícula es pot eliminar completament. Amb l’aparició de fulles formades, es fa un pic (trasplantament intermedi) per obtenir arrels laterals i, a continuació, es planten plantes joves en petits contenidors separats.

Divisió rizoma

D’aquesta manera es propaguen exemplars adults d’espècies de fulla caduca que han crescut bé. La flor es retira del test, el tubercle (arrels amb un terròs) es talla amb un ganivet afilat en dues o més parts. Cada lòbul ha de tenir arrels i almenys un brot o capolls. Els llocs de talls s’han d’eixugar, després de la qual cada part es planta en un test separat.

Esqueixos

La tija ha de tenir 3-4 fulles. Es col·loca a l’aigua per a l’arrelament, que trigarà fins a 4 setmanes. Alguns cultivadors prefereixen col·locar immediatament els esqueixos a terra. Les olles es col·loquen en llocs il·luminats, però sense accés directe al sol.

Dividint el full

D’aquesta manera, és convenient cultivar varietats de fulla caduca amb les seves grans fulles denses. Podeu agafar el full sencer o dividir-lo en parts. La làmina es col·loca sobre sorra humida, es rega a través del palet. L'arrelament trigarà fins a 8 setmanes.

Nota:

les noves plantacions es fan millor a la primavera.

Possibles problemes i malalties creixents

Durant els períodes d’estrès, la begònia pot desprendre brots i fulles. Això passa després d’un hivernatge difícil o del primer trasplantament. Quan la planta es recuperi, tornarà a guanyar força.

La pal·lidesa de les fulles es produeix quan s’esgota el sòl. La planta es pot reanimar trasplantant-la a un sòl fresc enriquit i també ajudant a l'alimentació.

Les fulles caigudes indiquen un excés d’aigua i, al contrari, les puntes seques indiquen la manca d’aigua. La flor mor per reg inadequat.

Si només cauen les fulles inferiors de la planta, pot ser un procés de marciment natural, sobretot si les fulles estan ben desenvolupades. Si això passa a tota la planta, haureu de comprovar la cura correcta de la begònia de l'habitació.

La flor pot infectar malalties i plagues. Entre els més freqüents: els pugons i els àcars aranya, podeu eliminar-los amb l'ajut de la química del jardí. Però els cucs de nematodes són un problema més complicat. Deixen marques ornamentals característiques a les fulles i és gairebé impossible desfer-se’n. La planta serà difícil de salvar.

Rètols

La begònia es considera un símbol del benestar material, transmet energia positiva i contribueix a l’èxit personal. Diuen que ajuda persones de professions creatives en el naixement de noves idees.

La begònia interior és una opció excel·lent tant per a principiants com per a floristes experimentats. És estimada per la gran quantitat de magnífiques varietats decoratives i híbrids per a la llar. Si sabeu plantar i cuidar begònies i fer-ho bé, el resultat no trigarà a arribar.

convidat
0 comentaris

Orquídies

Cactus

palmeres