Com podar roses per a l’hivern: quan és millor fer-ho

És molt important saber podar les roses per a l’hivern, perquè en depèn l’aspecte del roser i la seva vida útil. La poda correcta garanteix una floració abundant, prevé el desenvolupament de malalties i augmenta la resistència de la planta a factors adversos. En les condicions del centre de Rússia, la poda es realitza diverses vegades a l'any. Però el de tardor és el més important.

Podar roses per a l'hivern: cal fer-ho

Alguns jardiners dubten de la necessitat d’aquest procediment, però de fet no hi ha espai per a la discussió. Perquè la planta es senti millor a l’hivern, cal tractar els arbustos. La poda de roses a la tardor forma part d’aquest tractament. No només estimula el creixement dels brots, sinó que també fa que l’arbust es compacte de manera que sigui més fàcil cobrir-lo del fred.

Podar roses a la tardor és més productiu.

Quins tipus de roses no cal tallar per a l’hivern

No totes les varietats necessiten poda de tardor per a l’hivern. Hi ha varietats que floreixen una vegada, a l’estiu, i al setembre-octubre no es realitzen manipulacions amb elles. Per exemple, això:

  • roses de coberta del sòl, que no necessiten estar doblegades artificialment al terra, ja estan en aquesta posició;
  • roses híbrides (les arrugades pertanyen a aquesta categoria);
  • parc (arbust) varietats.

Nota! El país d’origen de la varietat realment no té importància. Les varietats canadencs es poden de la mateixa manera que les varietats locals.

Quan es comença a retallar per regió

Depenent de la regió, també s’estableix el moment d’aquest procediment. En qualsevol cas, s’hauria de fer abans que els arbustos estiguin protegits per a l’hivern. És recomanable iniciar el procediment ja quan comencen les primeres gelades a la nit per arribar a temps abans que comenci el fred.

Important! No us heu d’afanyar a retallar. Si ho feu massa d'hora, començaran a créixer els brots, que simplement es congelaran al cap d'un mes.

A Rússia central, la poda es realitza la segona quinzena d’octubre. A les regions del sud, es pot fer a principis de novembre, si el temps ho permet. Als Urals o Sibèria, el procediment es realitza al setembre.

Principis principals de la poda

Els principis bàsics no són molt diferents de les regles generals de poda, per exemple, la que es realitza a la primavera.

Cal afinar les eines

Eines de poda

Per a aquest procediment necessitareu:

  • una podadora afilada que, d'acord amb el principi del seu funcionament, s'assembla a les tisores, només si hi ha dues fulles de tall, el tall serà uniforme i net, sense pelar l'escorça;
  • lopper amb nanses resistents i ergonòmiques. El seu principi de funcionament s’assembla a una palanca;
  • serra de jardí per a brots vells molt forts i gruixuts.

Important! Tots els instruments es desinfecten i greixen regularment. Només es pot treballar amb ells amb guants.

Preparació del procediment

No cal cap preparació especial, excepte una acció: heu de tallar totes les tiges que encara estan en flor, desfer-se dels brots perquè després de la poda no comenci la posta de llavors.

Regles de tallar

Els jardiners novells sovint no tenen ni idea de com es fa la poda correctament. Aquest procés és senzill, però requereix certs coneixements i habilitats.Per exemple, els brots només es poden tallar obliquament en un angle de 45 ° mitjançant el cabdell exterior. També cal fer una mica enrere, d’uns 0,5 cm.

En cap cas s’ha de fer el tall cap al ronyó, ja que en cas contrari el líquid s’escalfarà, perquè l’aigua sempre baixa cap al ronyó i, a causa de l’alta humitat, pot començar a podrir-se ràpidament.

Es talla exactament a la zona del brot exterior per tal d’aconseguir la forma correcta de l’arbust a causa dels brots que creixen al llarg del contorn exterior.

Important! Les branques no haurien de créixer cap a l’interior, en cas contrari s’assecaran amb el pas del temps, convertint-se en un caldo de cultiu ideal per als bacteris.

Un bon jardiner processa totes les seccions més amples d’1 cm amb una pasta especial o vernís de jardí perquè no penetri una infecció. Per la mateixa raó, no es recomana fer podes a la tija mitjana, en cas contrari la resta de socs esdevindran un lloc favorable perquè els bacteris es puguin multiplicar i penetrar.

Normes de poda

Característiques de la poda per a cada varietat de roses

La poda de tardor és un procediment necessari, però es fa tenint en compte quins tipus de roses es conreen al lloc.

Segell

En molts aspectes, la poda de tardor d’aquesta varietat depèn del tipus d’espècie que s’empelti a la tija. Per exemple, pot ser una rosa de te escalada o híbrida. I després, el procediment es realitza segons les regles desenvolupades per a aquesta varietat.

Escalada

Als mesos de tardor, les roses enfiladisses es poden segons la seva varietat. Per exemple, els arbusts en miniatura amb flors petites pràcticament no requereixen intervenció, però els jardiners experimentats creuen que s’ha de pessigar el punt de creixement, això correspon al desenvolupament del brot superior.

Nota! Els arbusts alts de flors grans es tallen gairebé un terç.

Te-híbrid

Molta gent està interessada en podar correctament les roses de te híbrides a la tardor, ja que a la primavera ja han sofert podes antienvelliment. Per descomptat, també estimula el creixement de brots joves. Però perquè les plantes es desenvolupin correctament, després de la floració, s’han d’escurçar almenys 20 cm després de la floració. Els brots que ja tenen tres anys s’eliminen a la primavera, de manera que només es tallen els joves per a l’hivern i llavors no massa radicalment: en 1/3 o ½ de longitud segons la situació.

Floribunda

En general, la poda d'una rosa floribunda no és molt diferent d'un procediment similar per a una varietat estàndard. Els jardiners experimentats saben que, en aquest cas, els brots nous només es desenvoluparan activament quan s’eliminin els brots vells de tres anys a l’anell i la resta s’escurçarà almenys 1/3 de la seva longitud. Alguns experts creuen que fins i tot la meitat de la longitud es pot tallar. Però heu de recordar que, si es retalla massa, els brots nous no tindran temps de créixer, n’hi haurà molts, però seran molt curts. Si no desfeu els brots vells de tres anys, llavors l’arbust es farà més alt, però només florirà la seva part superior.

Nota! Si equilibreu el nombre de brots vells i nous, l'any que ve podeu esperar una floració gairebé continuada.

Poliant

La poda correcta de les roses de polyanthus per a l’hivern es fa generalment de la mateixa manera que la floribunda o els híbrids de te. És a dir, la majoria dels brots s’eliminen i els restants es tallen aproximadament la meitat de la longitud.

Cura dels arbusts després de la poda

No n’hi ha prou amb podar les roses, sinó que també s’ha d’assegurar que es cuiden adequadament. Després de la poda, l'alimentació de tardor és obligatòria. Per a això, s’utilitzen fertilitzants fòsfor-potassi, necessaris per al correcte desenvolupament dels brots joves.

Després del procediment, la fertilització és obligatòria

Important! Totes les branques que queden al lloc després de la poda han de ser recollides i eliminades, en casos extrems extretes del territori, perquè en cas contrari esdevindran un excel·lent camp de cultiu de plagues i fongs i bacteris patògens.

Després de podar les roses, assegureu-vos de tractar amb una solució al 3% de líquid bordeus.Com a alternativa, podeu untar les branques amb una pasta especial o vernís de jardí casolà.

Només després de totes les mesures anteriors es poden cobrir les roses per a l'hivern. Abans d'això, es recomana treure amb les mans totes les fulles que queden en aquest moment del matoll. El fet és que sota qualsevol refugi, la humitat augmenta i, com a resultat, les fulles comencen a podrir-se, empitjorant l’estat de la planta en el seu conjunt.

El compliment de les normes per a la poda de roses i la posterior cura d’elles és una garantia que l’estiu vinent el roserar delectarà l’amo amb una floració abundant i exuberant.

convidat
0 comentaris

Orquídies

Cactus

palmeres