Com cultivar romaní a partir de llavors a casa

El romaní (rosmarinus) és una herba que s’utilitza a la cuina. Amb ell, els plats es tornen més aromàtics. A més, aquesta planta s’utilitza amb finalitats medicinals i com a decoració. El romaní es pot comprar o cultivar de forma independent. L’article parlarà de com cultivar romaní a partir de llavors a casa.

Selecció de varietats de romaní

Romaní: com plantar-se

L’elecció del romaní no és tan rica, hi ha cinc tipus de plantes en total. Però val a dir que només dos tipus de romaní poden arrelar al nostre clima.

Nota! L'elecció del cultivar depèn de si el romaní s'utilitzarà amb quin propòsit: com a additiu alimentari o com a medicament.

Tipus de romaní:

 • droga;
 • postrat.

El romaní medicinal és un arbust que creix fins a 2 metres de longitud. Les seves fulles són primes, tenen una forma allargada, són verdes per sobre i blanques per sota. S’utilitza per fabricar tintures amb finalitats medicinals i olis essencials per a la cosmetologia.

Les varietats més adequades per cultivar a casa són Doctor, Tendresa, Rosinka.

El romaní escampat és un arbust que creix principalment en amplada, però que en llarg no arriba a 0,5 metres. Les fulles són lleugerament corbes, perfumades, de color blau o porpra. S’utilitza com a espècia.

Les varietats més adequades per cultivar a casa són les varietats corses, rastreres i espígoles.

Les llavors de romaní es poden comprar a qualsevol botiga de jardineria.

Sembrant dates

Per cultivar romaní a partir de llavors, cal preparar plàntules. Per tal de tenir temps de plantar una planta i collir-les, es preparen plantules al febrer-març. Les llavors germinen durant molt de temps: en un mes i mig.

Selecció d’un recipient per sembrar

Per sembrar llavors, heu de preparar capses o testos per a plantules. El recipient ha de ser ample i ampli, fins a 15 cm d’alçada. Si el recipient és una olla, és millor prendre una olla de terracota o fang.

"Tanc per plantar llavors"

Preparació del sòl

Per plantar llavors, podeu comprar terres per a plantes d’interior, que es ven a qualsevol botiga de jardineria. Si no és possible comprar, podeu preparar la barreja vosaltres mateixos.

Per a un substrat del sòl necessitareu:

 • terreny enjardinat;
 • sorra de riu;
 • compost podrit.

Es fa una proporció de 2: 1: 1, on 2 és terra de jardí, 1 és sorra de riu, 1 és compost podrit.

Però això no és tot! Per crear ventilació i evitar l’aparició d’aigua estancada al dipòsit, el fons es cobreix amb material de drenatge. Pot ser còdols o argila expandida. Cal abocar aproximadament 1/3 de la caixa o olla.

Sembrar llavors

A continuació s’explica com plantar llavors de romaní a casa. Etapes de sembra de llavors:

 1. Per a un millor cultiu, cal preparar les llavors. Això es fa remullant les llavors en aigua. S’aboca en un got, s’omple d’aigua tèbia i es fa infusió durant unes cinc hores;
 2. A continuació, es pren un recipient amb terra preparada i material de drenatge;
 3. Les llavors infoses, que s’han inflat durant aquest temps, es distribueixen per la superfície del recipient i s’escampen lleugerament amb terra;
 4. Cal humitejar el sòl amb aigua plana, o millor amb mel.Per a això, s’utilitza una culleradeta de mel per mig litre d’aigua. La humidificació es realitza a partir d’una ampolla de ruixat;
 5. El recipient amb llavors es cobreix amb paper d'alumini i es col·loca on la temperatura de l'aire sigui d'almenys 25 graus.

"Llavors de romaní: quina propietat tenen"

Sembra en pastilles de torba

Mitjançant l’ús de pastilles de torba es pot millorar la qualitat dels brots i es pot facilitar molt el procés de plantació de romaní.

L’avantatge principal d’aquestes pastilles és que no només hi germinen totes les llavors, sinó també el fet que no es descomponen a terra durant molt de temps. A més, aquestes pastilles contenen una gran quantitat de nutrients.

El procés d'ús de pastilles de torba:

 • s'està preparant un recipient de plàstic;
 • cal posar-hi pastilles de torba;
 • la torba s’humiteja amb aigua tèbia;
 • cal esperar fins que la tauleta s’infli i augmenti de volum;
 • les llavors es col·loquen al centre de la torba;
 • el recipient es cobreix amb una pel·lícula;
 • cal posar un davall de finestra a un lloc lluminós.

Les pastilles de torba es poden comprar a qualsevol botiga de jardineria.

"Sembra de romaní en pastilles de torba"

Les llavors sembrades d’aquesta manera també necessiten un manteniment acurat. El recipient amb llavors també s’ha de col·locar a la part assolellada, però no perquè caigui la llum solar directa sobre elles. Un altre punt important és mantenir els envasos humits i ventilats periòdicament.

Quan apareix el brot?

Els germinats començaran a aparèixer no més tard d’un mes després. Això sempre que es mantingui la temperatura correcta de l’aire i hi hagi una humidificació suficient.

Atenció! Quan apareguin els primers brots, s’ha de retirar la pel·lícula del contenidor. En cas contrari, els brots poden morir.

Què afecta la germinació?

Per tal que els brots brotin, cal tenir una cura adequada de les plàntules. La planta necessita:

 • bona il·luminació: és millor posar caixes amb llavors al costat assolellat i, si hi ha poca llum, utilitzeu un llum;
 • temperatura òptima: les plàntules de romaní no toleren temperatures inferiors als 18 graus;
 • humitat normal: amb la manca d’humitat, el substrat s’humiteja periòdicament des de l’ampolla.

"Brots de romaní"

Trasllat a un lloc permanent

Les plàntules fortificades de fins a 8 centímetres d’alçada es poden trasplantar a un lloc permanent. Són adequats tant per a terreny obert com per a una olla gran. Si el trasplantament es durà a terme al llit del jardí, haureu de triar un lloc assolellat amb terra clara.

Etapes de trasplantament:

 1. Cal afluixar el terreny, fer una depressió i afegir una petita quantitat de fertilitzant;
 2. Cal separar les plàntules entre elles i treure-les junt amb un grapat de terra per no danyar les arrels;
 3. Cada planter es col·loca en un forat separat, esquitxat de terra, fertilitzat lleugerament, regat i estampat una mica.

 

Què passa si les llavors de romaní no germinen?

El romaní pot no aparèixer si:

 • es van plantar llavors de mala qualitat;
 • després del desembarcament no es va observar el règim de temperatura;
 • els brots estaven exposats a la llum solar directa.

Si han expirat tots els terminis, cal tenir paciència i sembrar les llavors.

Normes bàsiques per al reg

Una de les condicions importants per al cultiu amb èxit de romaní és el reg adequat de la planta. Cal controlar l’estat del terreny. És important que no s’assequi i no quedi massa inundat.

Informació interessant! La manca o l'excés d'humitat del romaní es pot determinar per l'estat de les fulles. Si les fulles van començar a tornar-se grogues, la planta no té prou aigua i, si cauen, en són massa.

El reg es realitza directament a terra, ja que no cal regar les fulles de romaní.

Amb una bona cura i una sembra adequada, podeu cultivar romaní fàcilment a casa. Es pot cultivar tant a l'aire lliure com en test. A més, si el cultiu es realitza en una olla, es pot veure com brolla el romaní fins i tot amb temps fred, serà possible collir la collita a l’hivern.

convidat
0 comentaris

Orquídies

Cactus

palmeres