Quan plantar peonies a la primavera, estiu i tardor

La mata de peònia té arrels profundes i fràgils, de manera que és dolorós trasplantar-lo. I els delenki després acumulen el seu poder durant molt de temps i floreixen completament només al tercer any. Sabent com i quan trasplantar les peònies correctament, podeu fer-ho amb delicadesa perquè l’arbust creixi bonic i sa.

Per què necessiteu un trasplantament?

La mata de peònia es considera vella després de 6 anys. La seva floració és escassa i, de vegades, s’atura del tot. Això es deu al fet que el sistema arrel de la peònia es converteix en una enorme massa d'arrels. Els vells alliberen lentament brots nous i les reserves d’aliments a la terra s’esgoten.

El trasplantament forma part d’una cura completa de matolls

Engrossiment del sistema arrel

El sistema d’arrels d’una peònia de sis anys sembla nusos d’arrels gruixudes i carnoses. Sovint ja estan buits o podrits a l’interior. Les arrels carnoses gruixudes es converteixen en un esquer per a rosegadors a principis de primavera o tardor. Aleshores, túnels sencers de la mida d’un ratolí es rosegen a les seves arrels. Les arrels creixen lentament i, per tant, també la part verda.

Per la teva informació! La vella peònia ja no té força per reproduir-se, de manera que l’ejecció de cabdells s’atura o es fa escassa.

Arrel de peònia preparada per a la divisió

El trasplantament de peonies a un nou lloc es deu principalment al fet que el sòl sota l’arbust s’ha esgotat. El fertilitzant compromès durant la plantació és suficient durant dos anys, i després l’arbust es fertilitza regularment, però no n’hi ha prou. La majoria dels aliments provenen del sòl. Les arrels de la peònia s’endinsen profundament, però no s’estenen extensament cap als costats. I només la capa de sòl més fèrtil és la part superior dels 20 cm. Les arrels simplement no tenen on agafar força per a un nou creixement i floració. El seu creixement s’alenteix i l’expulsió dels cabdells s’atura.

Característiques de la plantació en diferents èpoques de l'any

Per triar el moment adequat per plantar peònies, és important conèixer l’estructura del sistema radicular de l’arbust i les característiques del seu creixement. La principal part massiva de l'arrel és un magatzem de valuoses reserves. Aquestes arrels gruixudes alimenten l’arbust durant la hibernació, protegint la peònia de les gelades. Els processos més prims d’ells són una plataforma per al creixement de brots i tiges. Aquests processos són responsables de la densitat de l’arbust i del volum de floració, perquè és sobre ells que creixen brots de reemplaçament i brots nous. Els cabdells d’aquestes arrels apareixen a finals de setembre i semblen brots prims d’arrel blanca.

L’últim i més important tipus d’arrel de peònia és l’arrel de succió. Són de color blanc molt prim, semblen una teranyina. És per aquestes arrels que es fa un pou de plantació tan profund i nutritiu. Recullen i xuclen humitat i menjar a l’arbust. El grau de supervivència d’un planter jove de peònia depèn de la seva presència. Però heu d’agafar el moment en què trasplantar la peònia a un altre lloc.

A la primavera

El principal desavantatge del trasplantament de primavera és que pots arribar tard. A la primavera, la planta es desperta i comença a construir activament les arrels de succió. Si en aquest moment desentereu un arbust de peònia i danyeu la majoria d’aquestes arrels, és molt probable que l’arbust mori. Simplement, no tindrà de què alimentar-se i esgotarà totes les seves reserves de rebosts d’arrels massius.

Important! Les peonies trasplantades a la primavera poden alliberar fullatge dens, però no podran hivernar, ja que esgotaran les seves reserves hivernals per al creixement estiuenc.

Si encara planteu peònies a la primavera, és millor que tard, ja que la neu s’ha fos i l’arbust encara no s’ha despertat. En aquest cas, les arrels continuaran latents i es despertaran en un lloc nou després del trasplantament.A la primavera hi ha molta humitat, el sol no escalfa el sòl. Sovint, aquestes plàntules fan créixer activament el seu sistema arrel i surten amb èxit a l'hivern i fins i tot alliberen brots l'any següent.

A l'estiu

A l’estiu, hi ha un augment actiu de la massa verda. Les arrels de succió han crescut i estan fermament ancorades al sòl. A l’estiu, creixen molt lentament i compleixen la seva funció principal: lliurar aliments i humitat. Moltes varietats floreixen al juny i al juliol. Durant la floració, totes les forces de l’arbust estan destinades a proporcionar brots.

Durant el trasplantament d'estiu, les arrels de succió es trenquen i el procés d'alimentació es veu interromput. Les plàntules es trasplanten a un lloc nou, les noves arrels no creixeran i les velles no es recuperaran. Resulta que la plàntula viurà de les seves reserves en arrels gruixudes. A més, les condicions meteorològiques de l’estiu no permeten arrelar amb èxit la peònia jove, el sòl s’escalfa sota els raigs del sol abrasador i la humitat s’evapora ràpidament.

Per la teva informació! Després d’un trasplantament d’estiu, és probable que la plàntula es marceixi en un mes, ja que les noves condicions l’esgotaran. Si el material de plantació va resultar ser fort i va sobreviure fins a la tardor, és poc probable que aguanti l’hivern, ja que la seva existència a l’estiu i a la tardor es va proporcionar a partir d’estocs d’arrels per hivernar.

A la tardor

Després de la floració, l’arbust passa al mode de preparació hivernal. El creixement de la massa verda s’atura en ell i comença la fase d’acumulació de nutrició. Les arrels de succió absorbeixen activament els aliments i comencen a créixer de nou. Els brots de renovació ja estan formats i preparats per a la propera temporada.

És en aquest moment quan l’arbust està el més preparat possible per a la divisió i el trasplantament a terres nous. Les arrels es nodreixen de reserves i estan preparades per a l’hivern. Després del trasplantament, només necessiten 30 dies per arrelar. Durant aquest període (abans de les gelades), tindran temps de construir una malla fina d’arrels de succió.

Per tant, s’ha d’escollir un període en funció del clima. Per als residents de les latituds del nord de Rússia, aquest període va de mitjan agost a mitjans de setembre. Durant tot el setembre, les peonies es poden trasplantar a jardiners del carril mitjà i les regions del sud poden esperar fins a principis d'octubre.

En matèria de replantació de tardor, podeu arribar tard. A finals de setembre (per al carril mitjà), les arrels joves del rebost comencen a créixer activament. S'espesseixen i es reposen per a l'hivern. És important estar a temps amb la plantació abans d’aquest moment, en cas contrari la divisió no hivernarà.

Important! La tardor és el moment en què el trasplantament de peònies és millor i té més èxit.

Preparació del lloc de trasplantament

El nou lloc de creixement hauria d’estar ben il·luminat, protegit del vent i dels corrents d’aire, però sense estancament de l’aire. També val la pena evitar zones on l’aigua s’estanca i l’aigua subterrània passa a prop. En excés d’humitat, les arrels de la peònia es podreixen ràpidament i es veuen afectades per malalties fúngiques.

El futur lloc de creixement es prepara dues setmanes abans del trasplantament:

 1. Es cava un pou d’aterratge de 50 × 50 cm i una profunditat de 60 cm.
 2. El drenatge de maons i runes trencats es posa al fons.
 3. El pou de plantació s’omple amb una barreja de nutrients d’un cub d’humus, un cub de sorra i un got de superfosfat.

Nota! Al cap de dues setmanes, la barreja de sòl nutrient es sedimentarà i el forat de plantació estarà llest. Per enterrar la plàntula, utilitzeu la terra vegetal retirada durant la preparació del forat.

Com desenterrar peònies

No n’hi ha prou amb saber plantar peonies i quan s’ha de desenterrar l’arbust correctament. Durant el treball, les arrels de la peònia es fan malbé i això no es pot evitar. Per al trasplantament, és important preservar el node de les arrels-rebosts i les arrels joves. Els excrements d’arrels contenen cabdells que creixeran i arrels gruixudes - reserves per al període d’arrelament i hivernada.

Per recollir material de sembra d’alta qualitat, s’ha d’excavar l’arbust segons un patró determinat:

 1. Mesureu 40 cm de les tiges més externes i caveu en un arbust en cercle. Si l’arbust té més de 7 anys, hauríeu de prendre una distància de 50 cm.
 2. És millor aprofundir amb una forquilla, de manera que es redueix la probabilitat de causar danys greus.A continuació, amb una pala de baioneta al llarg del cercle excavat, heu de moure amb cura el terreny amb la mata, aixecant-lo lleugerament. Els moviments sobtats i les sacsejades poden ser molt perjudicials per al material de plantació. Els brots d’arrel són gruixuts però molt fràgils. Està prohibit estirar les tiges. Els brots es mantenen molt febles a les arrels velles. Es trencaran ràpidament juntament amb el ronyó.
 3. Les tiges es tallen a una alçada de 10 cm.

El procés d’excavació d’un arbust és molt difícil i minuciós.

Nota! Quan l’arbust s’elimina del terra, les arrels s’han d’esbandir sota l’aigua corrent. És tan fàcil seleccionar i determinar les ubicacions de les futures seccions. Durant diverses hores, cal deixar reposar les arrels a l’ombra, es tornaran més suaus i elàstiques. Serà més fàcil dividir les arrels i no s’esquerdarà al llarg del creixement.

Com es divideix

Una divisió ha de contenir necessàriament:

 • una petita part d’una arrel gruixuda i carnosa;
 • 2-3 processos d'arrels joves sobre els quals creixen els cabdells;
 • 3-5 cabdells roses.

Si una part només té un brot, també podeu plantar-la. L’arbust jove florirà un parell d’anys després. Massa brots poden debilitar greument l’arrel de la peònia.

Important! S'ha d'inspeccionar el tall retallat per detectar si hi ha danys. Es tallen les zones seques o podrides. Tots els llocs tallats es processen amb carbó vegetal o carbó actiu.

Tall de peònia saludable

Instruccions pas a pas per aterrar en una ubicació nova

Quan el planter i el forat de plantació estan a punt, queda per plantar la peònia. Corregiu el trasplantament de peònia pas a pas:

 1. S'instal·la una barra o un pal a través del forat d'aterratge. El més important és tenir un nivell uniforme. Mesura l’aprofundiment dels ronyons. Per a les varietats herbàcies, la distància de la superfície del sòl als brots no supera els 4 cm; per a les espècies semblants als arbres, els brots haurien d’estar al nivell del sòl. Si les aprofundeix, les peònies no floriran, si les planta massa altes, es congelaran.
 2. La plàntula està situada a un nivell i coberta de terra.
 3. A continuació, es rega el forat amb aigua i es torna a abocar el sòl quan s’enfonsa.

Nota! Després de plantar-lo al llit de peònia, es fa un cercle per regar. El cercle de la tija està cobert de torba o sorra.

Procés de trasplantament i disposició del forat d'aterratge

Atenció addicional

La cura d’una planter jove forma la seva resistència a les condicions meteorològiques. La cura posterior d’un arbust jove durant la temporada següent afecta directament el seu creixement i floració.

Els principals punts per cuidar una peònia trasplantada:

 • reg. Si la peònia es va trasplantar a la tardor, el reg hauria de ser moderat i tenint en compte el clima. Un mes després del trasplantament, hi hauria d’haver un màxim de tres regs. Durant el trasplantament primaveral, el reg ha de ser abundant i freqüent;
 • cura de parterres de flors. Al voltant de la peònia jove, cal afluixar regularment el sòl i eliminar les males herbes;
 • mulch. Una capa de mulch protegeix contra la pèrdua d'humitat i el creixement abundant de males herbes;
 • hivernant. Per a l’hivern, una peònia jove s’aïlla amb una capa de serradures, branques d’avet o torba. La capa que protegeix les arrels joves de la congelació ha de fer almenys 15 cm;
 • tractament preventiu. A la primavera, la peònia s’hauria de tractar contra plagues i malalties. Els arbusts joves són els més susceptibles a les malalties i als atacs de paràsits.

Important! Una peònia plantada amb èxit a la temporada de tardor pot florir durant el proper estiu. Però deixar que floreixi no val la pena. Això només traurà la força de l’arbust i els prendrà d’una petita arrel de creixement. La floració prendrà totes les reserves de força i la peònia no hivernarà el segon any.

L’estiu següent, queda un brot en un arbust jove. Tan bon punt floreix, es talla i es comprova si es compleix la varietat. Si hi ha defectes de color, forma o aroma, el procediment es repeteix l'any següent, deixant de nou una flor fins que la flor adquireixi completament les seves característiques varietals.

La floració completa de les peonies es produeix 3-4 anys després de la sembra

Com plantar peonies i quan és millor fer-ho per a una planta i un jardiner és informació útil no només per als criadors novells de peònies, sinó també per als coneixedors experimentats d’aquests arbusts exuberants. Al cap i a la fi, el trasplantament i la reproducció formen part de la cura completa de la planta.

convidat
0 comentaris

Orquídies

Cactus

palmeres